Ik was bij 24kitchen & cottages!

In het weekend van 17 t/m 19 april was het zover! 24kitchen & cottages vond plaats! Op uitnodiging mocht ik op zaterdag een dagje kijken en ervaren hoe dit evenement verliep. Beter weer konden we niet treffen, de zon scheen de hele dag en wanneer de wind wat bleef liggen was het goed vertoeven zonder jas. 
 
’s Morgens begon onze dag bij de hartige macaron workshop van Estée Strooker, waar ik erg nieuwsgierig naar was! Zoals je vast al eens hebt gezien op mijn blog, heb ik zelf al eens macarons gemaakt. De hartige variant van Estée vond ik dan ook een super leuke afwisseling! Haar recept steekt iets anders in elkaar en de basis is niet met amandelmeel, maar met hazelnootmeel gemaakt. Iets wat ik graag al eens wilde proberen en nu absoluut ga doen. De macaron schelpjes waren al voorgebakken (onmogelijk om tijdens de workshop te doen natuurlijk, gezien de tijd die daar in gaat zitten!).
 
Wist je trouwens dat in Estée haar restaurant ‘Het Amusement’ te Arnhem de macarons gebakken worden door Estée’ moeder?  Zij is ondertussen een topper in het bakken hiervan en heeft er sinds de opening al ruim 40.000 gebakken vertelde Estée. Op de foto hieronder zie je Estée met haar moeder. Ze mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens de workshop!
Estee en haar moeder - workshop - HandmadeHelen
Ingredienten hartige macarons
 Simultaan met Estée gingen we aan de slag met de vullingen. Overal in de ruimte waren schermen neergezet en met een camera boven het werkblad van Estée konden we precies haar handelingen volgen. Onze tafel werkte in groepjes van drie, waarbij we kennis hebben gemaakt met super leuke mensen die (hoe kan het ook anders!) net zo dol zijn op koken als wij waren. Na wat taken te hebben verdeeld roerden we in de beslagkommen terwijl Estée ons vertelde wat we gingen doen. Uiteindelijk maakte Estée natuurlijk een rondje om te zien hoe we het er vanaf gebracht hadden.
Estee doet een rondje Hartige macarons - workshop Estee - HandmadeHelen
Op de foto met het bordje zie je het eindresultaat. We maakten een macaron met geitenkaas, honing, licht gekarameliseerde rode ui, appel en gedroogde vijgen, Een macaron met roomkaas en wat mayonaise, paprikapoeder en ras el hanout, gerookte eend, avocado blokjes en wat gedroogde vijg. Als laatst maakten we een macaron met roomkaas en mierikswortel, met een ring van komkommer en een roos van gerookte zalm. Afgemaakt met wat kruiden en overgebleven avocado. De macarons heeft Estée bewust open gelaten, op die manier kun je er een echt hapje of voorgerecht van maken. Alles is voor te bereiden en vlak voor het serveren maak je de macarons op, anders wordt je macaron zacht en soppig door het vocht in de vulling.
 
Na de workshop raakten we aan de kletst met wat mede bloggers en hebben we een heerlijke kop koffie gedronken met blogster Jasmijn, van ZoMijntje. Daarna hebben we met andere foodbloggers  een rondje gemaakt over het foodtruck festival terrein waarbij we allerlei heerlijks mochten proeven. Zo stonden daar ‘De Wentelteefjes’ die pas begonnen zijn met hun foodtruck. Naast ‘oma’s wentelteefjes’ maken zij ook heerlijke variaties met ingrediënten die je eigenlijk niet zou verwachten op een wentelteefje. Zo proefde ik een Aziatisch getint ‘teefje’ waar de chilipeper goed in naar voren kwam. Vooral met hartige ingrediënten werd lekker gespeeld door deze vrouwen van ‘De Wentelteefjes’.
De wentelteefjes foodtruck
test wentelteefjes
Ook proefden we een slice van een steenoven pizza, van de heren van ‘Wood pizza & grill’, die jawel, echt in een stenen oven gebakken werd! Deze mannen stonden hier met een kleine opstelling, waarmee ze zo’n 100 pizza’s per uur zouden kunnen leveren. Ze staan vooral op grotere muziek festivals, waar je natuurlijk aan 100 pizza’s per uur niet genoeg hebt. Ze draaien dan vaak met 6 steenovens tegelijk, waarbij iedereen voorzien wordt van een heerlijke knapperige pizza. Voor salami maken ze een uitzondering, maar verder maken zij vooral de klassieke pizza met prosciutto en rucola. Een pizza hawaii is not done in hun boekje overigens.
Wood pizza gril foodtruck
Wood oven pizza
 Naast de pizza’s vonden we dit hip gepimpte oude brandweer busje waar ze heerlijke cocktails maken. Een vrij lastig onderwerp wanneer je op festivals wil staan. Je mag namelijk geen alcohol verkopen daar, die boven de 14,9% alcohol bevat. Daar bedacht deze slimme man iets op, hij mixte zijn o.a. zijn eigen rum, die nu voor hem met zijn eigen recept gefabriceerd wordt. Lisanne proefde een ‘frozen strawberry daqari’ en ik ging voor de alcoholvrije cocktail met aardbei, lychee en witte chocolade.
 
Daarnaast probeerden we een vega burger van ‘Puzzles’, zij maken sapjes met groente en fruit, granola en deze vegaburger met quinoa. Zelf ben ik absoluut niet dol op bietjes, die rijkelijk aanwezig waren op de burger en in het sapje wat ik proefde. Uiteindelijk was het best lekker, al hou ik gewoon echt niet van de biet smaak. De burger was heerlijk trouwens, wel wat lastig om te eten omdat de burger wat uit elkaar viel, maar ik heb geen vlees gemist!
Cocktails truck - foodtruckfestival
Puzzels vega burger
Bij de stand van ‘Hands off my chocolate’ mochten we uiteraard proeven. Ieder chocolade stukje is een rondje waar het woordje ‘mine’ op gedrukt staat. Op één stukje staat echter ‘yours’ met een kruis er door. De chocolade is namelijk te lekker om te delen! Sinds kort hebben ze ook een 85% reep, die toch echt mijn nieuwe favoriet is. Wanneer ik chocolade eet, neem ik meestal 70% of 85%, waarbij ik de laatste vaak een wat heftige nasmaak vind hebben. Bij de reep van Hands off my chocolate vind ik deze stukken minder!
Hands off my chocolate
Ook stond Aviko op het foodtruck festival. In eerste instantie dacht ik, huh, zij hier? Maar na hun concept gehoord te hebben begrijp ik het helemaal. Ze laten mensen kennis maken met hun nieuwe producten die naast makkelijk ook goed als basis kunnen dienen! Bereid in hun ‘green egg’ maakten ze mini gratins die in kleine verpakkingen te vinden zijn in de supermarkt. Top ze af met heerlijke ingrediënten als venkel of spekjes en voila! Daarnaast proberen ze in kaart te brengen hoe je eetweek eruit ziet. Door hun ‘kookweek’ formulier in te vullen krijg je van hen een aantal tips waarbij je Aviko producten kan gebruiken in je week en ontvang je een receptenboekje. Gevarieerd en lekker eten met een klein beetje hulp. 
Aviko kookweek
 
Ik kan niet anders, dan zeggen dat alle chefs die ik gezien en gesproken heb tijdens 24kitchen & cottages eigenlijk precies zo zijn als op tv. Neem bijvoorbeeld Rudolph, onwijs gepassioneerd en hij nam ondanks zijn drukke schema toch de tijd om even met je te kletsen. Hij schreef het meest lieve briefje wat je als liefhebber van zijn programma’s kan krijgen, nadat ik vertelde er voor gekozen had mijn halve boekenkast niet mee te nemen om door hem te laten signeren.
 
Angelique is onwijs grappig en gepassioneerd over haar vak. Giovanni die zingend zijn kookcollege doorloopt en Mounir die vol passie over Warka verteld en deelt met het publiek dat dit het enige is wat zijn moeder niet kan, waardoor hij haar hierbij kan helpen i.p.v. andersom! Tussen alle colleges, vragenuurtjes en workshops door zag je her en der de chefs lopen, rustig ergens wat drinken en vooral heel veel met de kookliefhebbers kletsen en op de foto gaan.
 24kitchenandcottages met Rudolph op de foto
Oké niet de meest charmante foto van mijzelf, maar vooruit! Het levende bewijs van mijzelf naast Rudolph! De credits voor deze foto gaat naar iemand van het 24kitchen foto team geloof ik, ik vond hem op de site van 24kitchen maar later was hij ook al weer verdwenen. Lang leve het kunnen opslaan!
 
Over de dag verspreid waren er vragenuurtjes met de chefs. Ik was aanwezig bij (hoe kan het ook anders) die van Rudolph en Estée. Onwijs leuk om te zien hoe gepassioneerd ze zijn en ook aandachtig naar elkaars verhaal luisteren. Estée vertelde dat haar nieuwe programma ‘vlees noch vis’ erg leuk is om te maken, als niet vegetariër is ze wel erg geïnteresseerd in deze manier van koken. Mocht je een vlees liefhebber willen overhalen om eens een maaltijd zonder vlees of vis te eten, dan raad Estée je aan om iets met paddenstoelen te doen. Deze hebben namelijk een vlezige textuur, die het goed zou kunnen vervangen.
 
Rudolphs voorbeeld en inspiratie is Cas Spijkers, waar hij o.a. in de keuken heeft gewerkt. De vriendelijkheid en toch zakelijke aanpak van Cas heeft hij overgenomen vertelde Rudolph. Mocht je dus ook bij hem in de bakery staan, hou dan vooral je handen uit je zakken! Dit is voor hem echt ‘not done’. Oh en trouwens, Rudolph vind gebak, koekjes en cake het lekkerst wanneer hij het zelf niet hoeft te maken, omdat hij er dan nog meer van kan genieten.
Vragenuur Estee en Rudolph
De kookcolleges waren onwijs leerzaam. Het gezellige gebabbel van John Gerdsen over de passie voor de Franse keuken en hoe je met een paar basis dingen in je keuken eigenlijk niet mis kan gaan. Enige nadeel van zijn college was de tijd, hij was in vergelijking met de rest aan de korte kant en ik had dan ook graag meer van John gehoord. Een ander college was ‘meat Estée’, waarin ze een volledig lam uit elkaar haalt en ons precies vertelde hoe je dit het best kan doen, welk stuk vlees je het best voor wat kan gebruiken en tussen het gehak met haar bijl en gezaag van de botten door ook nog antwoord geeft op de vragen uit het publiek. 
John Gerdsen
Meat Estee
Natuurlijk het lang verwachte college van Rudolph, waar ik al weken naar uit keek. Ik zat wat achterin de zaal, al was dat geen probleem natuurlijk, dankzij de grote schermen waar we ook van alles op konden zien. Heel basic met de marmeren plaat die hier in de kast staat, uit zijn Rudolphs Bakery bak producten lijn, liet hij ons zien hoe je chocolade kan tempereren door te tableren. Een lang verhaal wat eigenlijk nooit volledig uitgezonden wordt in een tv programma of beschreven wordt in een boek. Zonde, aldus Rudolph! Met alleen het smelten van chocolade wordt je chocolade helaas nooit meer hard. Wanneer je op het volgende linkje klikt kom je op de site van 24kitchen waar het goed uitgelegd wordt. 
College chocolade Rudolph Rudolphs kookcollege
We sloten de avond af met een diner in het Grand Cafe van de Eemhof, wat dit weekend qua keuken de recepten van chef Danny Jansen maakte. Toen we sticky asian spareribs zagen waren we allebei direct verkocht! Wat een heerlijke ribs waren het. Sommige stukjes waren zo mals dat ze hun botje al verloren waren. Zoet, sticky en een beetje spicy. Het recept kun je trouwens vinden op de 24kitchen website! 
Danny´s sticky spareribs
Al met al was het een heerlijke dag, het was een onwijs leerzaam programma waarbij het maken van keuzes wel erg lastig was. Uiteindelijk heb ik het kookcollege van Giovanni gemist, omdat ik een ongepland kort gesprek en fotomoment met Rudolph niet wilde laten schieten. Wel hebben we buiten even hebben staan luisteren. Hij klonk erg leuk! 
 
De keuze van 24kitchen om geen dagtickets te doen kan ik door het enorme aanbod op de dagen goed begrijpen, verspreid over twee dagen kun je natuurlijk veel meer meemaken! Toch hoorde ik vooral achteraf van lezers en mensen in mijn omgeving dat ze de prijs voor een heel weekend wat aan de stevige kant vonden of het liefst een dagje langs waren gekomen. 

Ik ben uitgenodigd om een dag te komen kijken bij 24kitchen&cottages. In dit verslag lees je puur mijn beleving van het event en mijn eerlijke mening. 
Print Friendly
4 Responses to “Ik was bij 24kitchen & cottages!”
  1. Mijntje says:
    • HandmadeHelen says:
  2. Nell Nijssen says:
  3. HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *