Groningse eierballen

Dit keer een hartig streekbaksel, nog net op het nippertje in april om ook deze maand mijn challenge te volbrengen. Dit keer geen zoete lekkernij uit de oven, maar een hartige uit de frituur, namelijk Groningse eierballen. Een eierbal is iets wat origineel uit Groningen komt, al kennen hele kleine delen van Drenthe en Overijssel hem ook. Hier in de omgeving is er één snackbar waar ik weet dat ze hem maken en verkopen. Was het vroeger nog een heel ei aan de binnenkant, is het tegenwoordig slechts een half ei. Stiekem best zonde, juist dat maakt hem zo speciaal. Het namaken hier thuis deden we vaak met gehakt, iets simpeler en ook erg lekker. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat we toch voor een ´echte´ eierbal zouden gaan als dat kon. Via via kwam mijn moeder aan een recept om ze zelf te maken, ze kreeg namelijk een recept. Na wat googelen kwam ik op de site van Hermus&Zandstra. Zij vonden het recept in een boekje over Gronings eten.
 
Wanneer je zelf al eens kroketten hebt gemaakt, dan ken je de techniek. Het het maken van een eierbal is niet niets. Voor mij was het de eerste keer, waarbij ik toch echt tegen een aantal dingen aan liep die niet in de beschrijving stonden. Belangrijk is dat je op tijd begint, de ragout moet namelijk echt goed koud zijn voor je er mee kan werken en ook hoef je niet alle bouillon te gebruiken. Dikke ragout werkt namelijk veel prettiger. Het is essentieel dat de ragout het ei volledig dekt en er geen scheurtjes in zit. Het zou zonde zijn als je ei zonder zijn heerlijke jasje in je frituurmandje ligt. 
Groningse eierballen

Wat heb je nodig:

Voor 4 eierballen
– 4 hardgekookte eieren, maat M 
– 400 tot 500 ml koude runder- of kippenboullion
– 50 gram roomboter
– 75 gram bloem
– 1 el peterselie
– 5 gram kerriepoeder 
– Nootmuskaat
– Peper
– 1 geklutst ei
– Panneermeel  
 

Bereidingswijze

Je begint bij het maken van deze eierballen met de ragout. Smelt de boter langzaam, voeg hier de bloem aan toe en laat dit garen. Dit duurt een minuut of vijf, waarbij het niet erg is dat de bodem van je pan wat wit uitslaat. Blijf roeren  Laat de bal al roerende een paar minuten garen op heel laag vuur (pas op voor aanbranden!) Roer dan beetje bij beetje de koude bouillon erdoor, maar laat het geheel niet te dun worden.  Voeg naar smaak peper, ietsje nootmuskaat en kerrie toe. Roer de fijngesneden peterselie erdoor en laat de ragout afkoelen op een natgemaakt plat bord. Dan stijft het nog iets meer op. Zet het daarna afgedekt in de koelkast terwijl je de eieren kookt.
 
Zet een bord klaar met een geklust ei en een met paneermeel. Deel de ragout door vier gelijke stukken Wanneer de ragout om je ei zit haal je hem door de paneermeel en daarna door het ei. Als laatst nog eens door de paneermeel en laat de eierballen in de koelkast staan tot je gaat frituren.
 

Bakken

Verhit de friteuse of een pan met voldoende olie tot zo’n 175 graden. Doe dit echt niet warmer, je doel is namelijk een knapperige buitenkant en een warme binnenkant. Hoe heter je olie is, hoe meer kans je hebt dat de buitenkant verbrand en de binnenkant nog koud is. Wanneer je olie te koud is, of wanneer de eierballen niet voldoende onder staan zal hij gaan lekken en ligt je frituur vol met ragout. Zonde! Bak ze in zo’n 8 tot 10 minuten goudbruin en laat ze na het bakken uitlekken op een stukje keukenpapier. Ik vind ze heerlijk met een beetje mosterd, maar hier thuis eten ze hem het liefst zonder saus. 
 
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes, Bossche bollen en Stroopwafels
Print Friendly, PDF & Email
27 Responses to “Groningse eierballen”
  1. Mijntje says:
  2. HandmadeHelen says:
  3. Pollepel says:
    • HandmadeHelen says:
  4. Saartje says:
    • HandmadeHelen says:
    • meitje says:
      • Peter says:
  5. Ray says:
    • Rensie says:
    • Wim says:
    • Berend says:
  6. Anitra says:
    • Rensie says:
  7. raadmaarraak says:
  8. Franc says:
  9. jelle says:
  10. vegtklas says:
  11. Eva says:
  12. Marleen Bottelier says:
  13. Carla Van der Oord says:
  14. Han says:
  15. jack van dijk says:
  16. Tontoos says:
  17. Han klare says:
  18. Richard Leugs says:
  19. Chantal says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.