Chocolate chip donuts
Donuts! Stiekem is dit toch echt mijn nieuwe bak liefde. Eerder maakte ik al deze donuts met een chocolade laagje. Na het chocolade laagje vroeg ik me af of ik niet gewoon wat chocolade mee zou kunnen bakken en begon dan ook met het proberen hiervan. Verrassend lekker en daarmee zijn deze chocolate chip donuts eigenlijk niets moeilijker dan een naturel donut!
Eigenlijk had ik vandaag een nieuwe streekbaksel voor mijn persoonlijke challenge willen delen. Helaas voor mij hield mijn camera er mee op. Na 2 weken wachten terwijl hij gerepareerd zou worden, mocht ik hem gisteravond gelukkig weer ophalen. Dikke kans dat er in juli dus twee streekbaksels verschijnen!
Wat heb je nodig:
– 300 gram bloem
– 10 gram gist
– 40 gram boter op kamertemperatuur
– 40 gram suiker
– Snuf zout
– 120 ml lauwe melk
– 1 losgeklopt ei, maat L
– 50 gram chocolade stukjes
Voor de decoratie
– Poedersuiker
Bereidingswijze
Meng in een kom de bloem samen met het gist en roer het even door elkaar met een garde. Voeg dan de boter in kleine blokjes toe en meng het geheel met deeghaken tot er grove deegkruimels komen. Meng hier de zout en het suiker door en maak in het midden een kuil voor de melk en het ei. Kneed dit met de deeghaken tot een egaal geheel. Voeg dan de helft van de chocolade toe en kneed het daarna nog zo’n 3 tot 5 minuten met de hand door, waarbij je halverwege nog wat chocolade door het deeg kneed. Blijf kneden tot een soepel deeg wat niet meer plakt. Vet dan een kom in en dek deze af goed af met folie. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bij mij duurde dit een uur en kwartier, maar dit ligt volledig aan de warmte in je huis.
Strooi wat bloem op je werkblad en stort hier het deeg op. Druk in één keer alle lucht uit het deeg. Rol het dan uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met een grote uitsteker van zo’n 7cm in diameter de donuts uit en maak met een kleinere uitsteker het gat in het midden. Je kunt natuurlijk ook voor mini donuts gaan! Leg de donuts op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat af en laat de donuts nogmaals een uur rusten. Ze rijzen dan nog iets, maar niet heel veel meer. Het overgebleven deeg kun je natuurlijk ook prima bakken, draai er bijvoorbeeld balletjes van die je ook nog een uur laat rusten. Heerlijke donut holes!
Bakken
Verwarm vlak voor je uur voorbij is de zonnebloemolie in een wok of pan naar 170°C, zorg er voor dat de olie een constante temperatuur houdt. Met deze stukjes chocolade door het beslag, is het beter om ze op een iets lagere temperatuur te bakken. Op het moment dat de olie te warm is, verkleurd je donut te snel en verbranden je chocolade stukjes. Bovendien worden ze dan wat droog.
Leg de donuts voorzichtig in de hete olie en bak ze om en om goudbruin, dit duurt hooguit twee minuten per kant. Zelf bak ik ze het liefst per drie, je kunt dan goed in de gaten houden hoe hard het bakken gaat. Laat de donuts op een stuk keukenrol uitlekken. Laat de donuts volledig afkoelen voor je gaat decoreren met poedersuiker.