Vlammetjes met chili saus
Tijd voor de foodblogswap van maart! De derde al weer dit jaar, waar blijft de tijd! Dit keer werd ik gekoppeld aan Oesters en uien van Christien, uit het mooie Zeeland. Door alles wat er op haar blog te vinden is stond ik voor een interessante keus, ik kon iets typisch Zeeuws gaan maken (ze is in het bezit van een geweldige zeeuwse knoop bakvorm!), of iets waar ik al langer nieuwsgierig naar was om eens zelf te maken.. Het laatste won, ik maakte vlammetjes met chili saus naar recept van Christien.
Ook al zijn vlammetjes pittig, ik vind het vaak wel lekker om er toch iets van chili saus bij te hebben. Nu kan dit natuurlijk kant en klaar uit een fles, maar het helemaal zelf maken is natuurlijk nog lekkerder! Naast de vlammetjes heb ik dus ook een eigen chili saus gemaakt, veel te veel voor één recept vlammetjes, maar gelukkig is de saus ongeveer een maand houdbaar in een afgesloten flesje/bakje in de koelkast. Je hebt met dit recept ongeveer 240 ml saus.
Wat heb je nodig:
– 1 grote rode peper
– 3 teentjes knoflook
– 2 tl zout
– 60 ml azijn
– 115 gram suiker
– 175 ml water
– 2 tl maizena, aangemaakt met 2 tl water
Voor de vlammetjes
– 200 gram rundergehakt
– 1 klein teentje knoflook
– 1 rode peper
– Halve el sambal oelek
– Halve el ketoembar poeder (gemalen korianderzaad)
– Zout en peper naar smaak
– Halve el bloem
– Half geklutst ei
– Zonnebloemolie
Bereidingswijze
Het rollen
Snij elk vel in langwerpige delen van ca. 10 bij 15 centimeter. Leg zo’n 2 theelepels gehakt als een soort worstje aan een kant van de smalle zijde, ongeveer een cm van de randen. Vouw lange zijkanten naar binnen over het gehakt en rol daarna het gehakt tot een mooie pakketje. Mijn rolletjes hadden iets minder vulling mogen hebben, omdat de zijkantjes niet helemaal gesloten bleven. Plak het rolletje dicht door wat ei te strijken over het einde van het rolletje. Frituur de rolletjes in zo’n 2 minuten op 185 graden Celsius in zonnebloem olie (of je frituurpan). Zelf heb ik ze per 4 gebakken, maar mocht je pan wat groter zijn zou 6 ook kunnen.
De vlammetjes waren heerlijk en ook zo op, natuurlijk kun je de mate van pittigheid zelf bepalen door meer of minder rode peper toe te voegen in zowel het vlammetje als de saus. Zelf ben ik erg tevreden met dit recept, het is simpel om te maken en ze smaken erg lekker!
Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @handmadehelenNL. Lisette van happy little kitchen maakte deze maand mijn kokosmakronen.