Gesuikerde kumquats
In de geweldige doos die ik van Nature’s Pride kreeg zaten een flink aantal kumquats. De kumquat is een citrusvrucht en komt oorspronkelijk uit China. Qua vorm lijkt hij wat op een ovale mini mandarijn/sinaasappel. De buitenkant is eetbaar en heeft bitterzoete smaak, terwijl het vruchtvlees wat bitterzuur is. In de kumquat zitten pitjes die je makkelijk kunt verwijderen.Onlangs kwam ik in het tuincentrum trouwens heuse kumquat boompjes tegen. Hier thuis is er helaas geen plek, hij is niet het goedkoopste fruitboompje wat je kunt vinden en ook vraagt hij in de winterperiode wat extra aandacht.
Kumquats bevatten weinig calorieën, vet, cholesterol en natrium en zitten vol met vitamine C. De schil van de kumquat kun je ook eten, was hem dan wel van te voren even goed! Van de kumquat worden vaak gelei’s, jams en marmelades gemaakt maar ze kunnen ook goed in een salade. Om nu alle kumquats tot marmelade te verwerken leek me zonde. Hier thuis zijn ze namelijk dol op sinaasappelsnippers. Een variant hierop kun je natuurlijk prima maken met deze heerlijke kumquats!

Wat heb je nodig:
– 8 kumquats
– 200 gram suiker
– 180 ml water
– 100 gram suiker om in te rollen
– 100 gram pure chocolade
Bereidingswijze
Snijd de kumquats in dunne schijfjes en hou de kontjes ook dun. Verwijder eventuele pitjes en maak dan het mengsel voor het suiker water waarin je de schijfjes gaat koken. Meng 200 gram suiker met 180 ml water in een brede pan en breng dit aan de kook. Zet het vuur iets zachter en leg voorzichtig de plakjes kumquat in het suikerwater met een lepel. Laat het niet plonsen, maar laat ze voorzichtig in het suikerwater glijden.

Laat het mengsel zo’n 25 minuten koken op een gemiddeld vuur en laat het daarna nog zo’n 15 tot 20 minuten op een laag vuur door bubbelen. Je zult zien dat het mengsel indikt en wat geel van kleur wordt. De schijfjes worden glazig. Bekleed een dienblad of bakplaat met bakpapier en haal met een vork de schijfjes uit het suikerwater. Laat ze uitlekken en neem niet teveel suikerwater mee wanneer je ze los van elkaar op het bakpapier. Laat dit afkoelen (het blijft plakkerig).

Wanneer de schijfjes zijn afgekoeld haal je ze stuk voor stuk door de overige suiker zodat ze een mooi laagje krijgen. Sommigen zullen een extra laagje nodig hebben omdat er toch wat extra suikerwater aan zit. Laat dit weer wat drogen en smelt ondertussen 2/3e van de chocolade au bain Marie. Wanneer de chocolade gesmolten is haal je dit boven het stoombad weg en roer je de overige chocolade er door heen. Op die manier is de chocolade wat getemperd en droogt hij straks mooi zonder de koelkast in te hoeven. Dip de schijfjes in de chocolade en laat ze op een stukje bakpapier drogen. Bewaar ze in een trommeltje.
7 Responses to “Gesuikerde kumquats”
Goed idee, ik heb zo wel eens gekocht en dat was heerlijk! Zelf heb ik er een keer gekruide gekonfijte kumquats van gemaakt. Ook erg lekker!
Ze zijn inderdaad ook heerlijk om zo op te eten! Ze zijn hier wat lastiger te vinden in de winkels, maar als ik ze tegenkom neem ik ze absoluut mee. Nog genoeg dingen die je er mee kunt proberen.
Oeh ik ben ook dol op sinaasappelsnippers! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit kumquats heb gezien, laat staan dat ik ze ooit (bewust) gegeten hebt. Het klinkt wel erg goed dus ik ga toch eens op zoek!
Oh ja, en ik wilde eigenlijk ook een reactie sturen om je te feliciteren met je nieuwe website! Dus bij deze, haha!
Dankje Chris!
Mocht je ze niet kunnen vinden in de supermarkt (die bijv wel nature’s pride avocado’s en mango’s heeft) kunnen ze deze altijd meebestellen geloof ik… Echt het proberen waard als je van sinasappelsnippers houdt!
Kijk, dat is een goede tip! 😀
Hallo ik heb 2 cumquatboompjes heb er nu zo’n kilo qumquats van 1 boompje aFgehaald!!! Het is geen makkelijke plant bij mij staat hij in de serre en dat gaat goed hij heeft veel licht nodig.
Moet nu aan de gang om er wat lekkers van te maken.
Boompje kopen is tegenwoordig eenvoudig elk tuincentrum heeft er wel een paar
als je van deze vrucht houd is het zeker het proberen waard.
Succes.
Mvg Cherry van Heukelum.