Knapperige kruidnoten

Pepernoten of kruidnoten… Die discussie zullen we blijven voeren. Het bakken van ´echte´ pepernoten staat nog altijd op mijn ´to bake´ lijstje. Tot die tijd smullen wij hier thuis rond Sinterklaas van deze knapperige kruidnoten. Een paar jaar terug deelde ik al eens mijn recept voor kruidnoten, bij het recept voor een sinterklaas dessert met sinaasappel bavarois. Het is en blijft mijn favoriete kruidnoten recept, aangezien ze heerlijk knapperig zijn. Dit jaar heb ik voor het eerst mijn eigen speculaaskruiden gebruikt bij het bakken van de kruidnoten en als ik heel eerlijk ben, vond ik ze lekkerder dan anders. 
 
De meeste recepten voor kruidnoten werken met harde boter. Mijn recept is met boter op kamertemperatuur. Zelf vind ik dit prettiger werken, omdat de boter zich wat makkelijker verdeeld in je deeg. Je rolt na het kneden direct balletjes en laat dit een kwartiertje in de koelkast staan, terwijl je oven voorverwarmd. Helemaal handig wanneer je dit samen met wat kleine hulpjes bakt, de warme handjes zorgen al snel voor een te warm deeg, waardoor je pepernoten wat platter worden tijdens het bakken.
Knapperige kruidnoten | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 125 gram zachte boter
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder

– 15 gram speculaaskruiden

– Snufje zout
– 2 tot 3 el melk

Bereidingswijze

Meng in een kom de suiker, boter, bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden en mix dit tot fijne kruimels. Voeg dan steeds een eetlepel melk toe, terwijl je met je handen het mengsel tot een deeg kneed. Ik had genoeg aan 3 eetlepels, maar dit zou zelfs nog iets meer kunnen zijn. Het deeg moet niet plakken, maar ook zeker niet kruimelen tijdens het kneden.

Verwarm alvast de oven voor op 160 graden. Vorm dan kleine balletjes van ongeveer een centimeter groot. Groter kan natuurlijk altijd, maar hou er rekening mee dat ze in de oven wat groter worden tijdens het bakken. Laat de balletjes ongeveer een kwartiertje tot een half uur opstijven in de koelkast, tot het wat hardere balletjes zijn.

Leg de balletjes na het opstijven op een met bakpapier beklede bakplaat met genoeg ruimte tussen de pepernoten. Ik bakte op mijn redelijk kleine bakplaat zo´n 30 kruidnoten per keer. Bak de kruidnootjes in ongeveer 16 tot 18 minuten op 160 graden Celsius bruin en gaar. Na het bakken zijn ze nog zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze knapperig. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, zo blijven ze knapperig!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.