Leffe bierbrood met kaas

Nadat ik eens een bierbrood mix testte stond er op mijn ’to bake’ lijstje nog een bierbrood zonder mix. Toen ik de foodybox lente van Kroon op het Werk ontving schoof dit ineens hoog op mijn lijstje. In de foodybox zaten namelijk twee flesjes Leffe bier (blond en donker) en ook zat er heerlijke Pavé à La Leffe kaas in blond en bruin in de box. Tijd dus voor een Leffe bierbrood met kaas!
 
Op de verpakking van de zowel het bier als de kaas vind je welke aroma’s er in zitten. Erg fijn wanneer je er mee wil bakken, het geeft je een goede indicatie wat er bij zou passen. Voor dit brood koos ik het blond bier en ook de blond kaas. Beide hebben vanille en kruidnagel als aroma en leken me dan ook bij uitstek geschikt voor dit recept. Bij het rijpen van de Pavé à La Leffe abdijkazen zijn de aroma’s van het gebruikte Leffe bier doorgedrongen tot in kern van de kaas waardoor ze perfect matchen.

Wat heb je nodig

– 350 gram bloem
– 2 ½ tl bakpoeder
– 1 el suiker
– ½ tl zout
– 300 ml Leffe blond
– 150 gram Pavé à La Leffe blond
– Blokje roomboter
 

Bereidingswijze

Het brood is het meest simpele brood wat je kunt bakken. Belangrijk is wel dat het bakpoeder geactiveerd wordt door het schuimende bier, waardoor de voorbereiding het belangrijkst is.
 
Dit brood bakte ik in een 20x11cm vorm en werd daardoor mooi hoog als bijvoorbeeld een cake. Een broodbakvorm voor 450 gram deeg kan dan ook perfect. Spray de vorm met bakspray in en bekleed hem aan de lange zijden met wat bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
 
Mix in een kom de bloem, bakpoeder, suiker en het zout en mix dit met een garde kort door. Rasp dan de abdijkaas grof, zodat je dit straks nog terug ziet in het brood. Hou ongeveer 50 gram hiervan apart voor over het brood. De rest mag door het bloemmengsel worden geroerd. Voeg dan het blond bier toe en meng dit met een spatel kort door, waarbij je niet moet teveel moet roeren. Het beslag wordt dan te stug waardoor je een compact brood krijgt. Zorg wel dat je goed de bodem schraapt bij het spatelen, zodat er geen bloem achterblijft.
 
Vul de bakvorm met het deeg en strooi hier de overgebleven kaas over. Bak het bierbrood op 190 graden Celcius in 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Wanneer je brood uit de oven komt ga je met het blokje roomboter over de bovenkant, zodat deze wat vettig wordt. Hiermee voorkom je dat de korst uitdroogt. Serveer het brood lichtwarm met een lekkere lik gezouten roomboter.
 
Leffe bier blond/bruin en Pavé à La Leffe blond/bruin zijn te vinden in de meeste supermarkten. Een sixpack Leffe bier kost €6,69  (adviesprijs). Voor een blok Pavé à La Leffe betaal je per 200 gram €3,99 (adviesprijs) 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.