Filodeeg rolletjes met pesto

Het is weer tijd voor een hartig hapje! Deze filodeeg rolletjes kwam ik tegen in de feesteditie van het gratis blad ‘boodschappen’. Naast hartige hapjes staan er in dit feestnummer ook veel taarten en is er een uitgebreid onderdeel over feest voor kinderen met hapjes en traktaties. De filodeeg hapjes kunnen prima als bijgerecht voor een brunch, maar ook als hapje voor visite. Weer eens iets anders dan de gebruikelijke blokjes kaas en plakjes worst?

Wat heb je nodig:

– 8 velletjes filodeeg
– Serranoham
– Plakjes kaas
– Pesto
– Olijfolie
 

Bereidingswijze

Begin met het ontdooien van de filodeeg, doe dit zoals aangegeven is op de verpakking omdat dit per merk nog wel eens verschilt. Verwarm daarna de oven voor op 210 graden Celsius en leg op de bakplaat een vel bakpapier.
 
Leg een vel filodeeg neer en bestrijk het velletje met wat olijfolie. Leg hier bovenop een nieuw velletje filodeeg en snijd het doormidden. Beleg de nu twee losse plakken filodeeg met een plak serranoham en een paar plakjes kaas en verdeel hier een paar kleine kloddertjes pesto over. Rol het daarna op als een rolletje en leg op de bakplaat. Ga zo door met ieder alle plakjes filodeeg tot je 8 rolletjes hebt. Maak je dit als hapje wat onderdeel is van meerdere hapjes? Snijd de rolletjes na het rollen dan nog eens door de helft, zodat het formaat wat handiger is.
 
Wil je liever dat de randjes die je aan de zijkant zien eruit zien zoals bij een loempia? Vouw dan de zijkantjes eerst naar binnen en begin dan met rollen! Bestrijk op de bakplaat alle rolletjes nog even met wat olie, zodat de buitenkant mooi knapperig en goudbruin bakt. Bak de rolletjes zo’n 15 minuten in de oven.

De rolletjes zijn heerlijk van smaak, zelf heb ik nu groene pesto gebruikt maar ik denk dat ook de rode variant hier erg lekker bij is. Zoals bijna altijd heb ik al direct wat meerdere variaties in mijn hoofd die ik zeker eens ga proberen! Denk eens aan salami of chorizo met kaas, of een bijzondere kaas als gorgonzola met een rauwe ham.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.