Jan Hagel koekjes

Het einde van augustus is al weer in zicht, wat gaat de tijd toch snel! Deze maand wederom een koekje in mijn streek baksel challenge,  al moet ik eerlijk zeggen dat het stukje ‘streek’ steeds meer verschuift naar Hollandse baksels. Ik merk dat ik met dat donkerdere weer, weer naar geuren van kaneel begin te verlangen. Een van mijn favorieten van het najaar. Jan Hagel koekjes passen hier perfect in, met hun kleine beetje kaneel en passen daarnaast ook goed binnen mijn challenge!
 
Het recept van deze koekjes komt uit het ‘Nederlandse bakboek’ en komt goed in de buurt van de Jan Hagel koekjes die je in de winkel vind. Toch hadden de koekjes van mij iets brosser mogen zijn, de volgende keer zou ik ze wat heter bakken dan ik nu heb gedaan, wat ik in het recept hieronder alvast heb aangepast.
Jan Hagel koekjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 225 gram bloem
– 150 gram zachte boter 
– 100 gram kristalsuiker
– 5 gram kaneel
– 5 gram bakpoeder
– 2 gram zout
– Half geklutst ei
Voor de topping
– 70 gram geschaafde amandelen
– 50 gram hagel/parel suiker
– Het overgebleven deel van het geklutste ei
 

Bereidingswijze

Mix in een kom de boter met de suiker zacht en luchtig in een paar minuten, de kleur van de boter zal dan ook wat lichter worden. Voeg daarna een half geklutst eitje toe en mix het kort door.  bloem, bakpoeder, kaneel en het zout toe en mix dit kort door tot een grof mengsel. Kneed dit met de hand nog even toe tot een mooi glad deeg.
 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een vierkant. Mijn vierkant was 30×30 omdat mijn bakplaat niet veel groter is. Uiteindelijk waren mijn koekjes niet te dik en zeker niet te dun, een goed formaat om aan te houden dus. Bestrijk je deeg met geklutst ei en strooi hier de parelsuiker en de geschaafde amandelen over. Druk dit lichtjes in het deeg en laat het zo’n 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen je oven voor op 190 graden Celsius.
 
Bak de Jan Hagel koekjes in 20 tot 25 minuten gaar en lichtbruin. Snijdt de koek direct in langwerpige stukjes (zo’n 24) en laat ze nog even afkoelen op de bakplaat. Laat ze daarna verder afkoelen op een koel rek en bewaar de koekjes luchtdicht.
 
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes, Bossche bollen, Stroopwafels, Groningse eierballen, Kozakken, Roze koeken en Weesper moppen
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.