Marsepein yoghurt cake

In Nederland en België eten we vooral marsepein rond sinterklaas, de marsepein aardappeltjes en mooie figuren liggen dan ook (als het goed is) nu niet meer in de winkel. Al decoreren we naast fondant taarten, ook taarten met marsepein natuurlijk. In zuid Europa en Latijns Amerika eten ze vooral rond kerst marsepein en gebruiken ze dit op de meest geweldige manieren. Niet alleen om zo te eten, maar ook in het bakken wordt dit veel toegevoegd.

Als je mijn familie een beetje kent zul je weten dat vooral mijn vader dol is op marsepein. Toen mijn moeder me vroeg om eens een cake te bakken met marsepein kon ik dit natuurlijk niet weigeren. Deze marsepein yoghurt cake is niet zoals je hem zou verwachten. De marsepein heb ik namelijk niet gebruikt om te decoreren, maar is meegebakken in de cake. Weer eens iets anders dan die prachtige marsepein creaties die je rond de feestdagen weer zult vinden!
marsepein yoghurt cake1

Wat heb je nodig: 

– 4 eieren maat m
– 120 gram suiker 
– 250 gram magere yoghurt
– 50 ml zonnebloem olie
– 1 el vanille extract
– 210 gram bloem
– 8 gram bakpoeder
– 50 gram gemalen hazelnoten met bruin velletje (of gebruik hier amandelen voor)
– 80 gram marsepein (ik nam roze, deze had ik nog liggen maar zonder kleurstof kan ook natuurlijk)
– Poedersuiker om te strooien na het bakken
 

Bereidingswijze

Mix de eieren en de suiker tot een schuimig geheel in zo’n 2 minuten en meng dan met een garde de yoghurt en de olie erdoor. Roer de bloem met het bakpoeder en de fijngemalen noten kort door en doe dit bij het eimengsel. Rasp de marsepein grof met een rasp en meng dit door het beslag.
 
Bekleed een cake vorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vul het cake vorm met het beslag. Bak de cake in ongeveer 60 tot 65 minuten gaar. Laat hem zo’n 5 minuten afkoelen in de vorm en haak hem er dan uit. Laat de cake verder afkoelen. Bestrooi hem daarna met wat poedersuiker en eet smakelijk!  De marsepein yoghurt cake is luchtig en mals en prima een dag of drie te bewaren.
 
Gemalen hazelnoten kun je goed zelf maken door hele hazelnoten in de keukenmachine tot poeder te draaien. In de Duitse supermarkt is dit in zakjes van zo’n 200 gram te koop. Mocht je in een Duitse supermarkt komen is dit een echte aanrader om mee te nemen. Ik bewaar het zelf in de vriezer waardoor het nog langer houdbaar is. Ontdooien hoeft niet wanneer je dit uit de vriezer gebruikt.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Marsepein yoghurt cake”
  1. Maxime says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.