Hoe bewaar je zelfgemaakt ijs

Met alle ijs recepten op de blog werd het tijd om ook eens te bekijken hoe je ijs nu het best kunt bewaren. Meestal benoem ik dit ook in mijn recepten, maar een overzicht is handig. 
 
Ik heb gemerkt dat beide soorten ijs, zowel schepijs als ijsjes uit een vorm kunnen kristalliseren. Na het langer bevriezen ontstaan er dan kleine kristalletjes die je ook terug proeft wanneer je het ijs op eet. Hoe langer je ijs in de vriezer bewaard, hoe meer de textuur veranderd.  Een optimale temperatuur om ijs te bevriezen en te bewaren is -18 graden Celsius.

Hoe bewaar je schepijs?

Zelfgemaakt ijs bevat vaak alleen de pure ingredienten, waardoor het niet bevriest zoals ijs wat je in de winkels koopt. Het zou dan ook ideaal zijn om precies genoeg te maken, die direct na het maken en bevriezen op gaat. Toch is het lekker om een voorraadje aan te leggen. Door in het ijs zo min mogelijk water te gebruiken heb je minder kans op grote ijskristallen. Gebruik voldoende suiker, ook dit helpt tegen grote kristallen en de smaak wordt tijdens het bevriezen iets minder.
 
Een andere tip is om je zelfgemaakte ijs in een goed afsluitbare diepvriesbestendige bak te doen. Vul hem niet helemaal, zodat het ijs nog iets kan uitzetten. Toch helpt het ook om die bak weer in een ziplockzak te bewaren. Heb je dan nog grote ijskristallen? Dan staat je vriezer waarschijnlijk niet koud genoeg.
 

Hoe bewaar je ijsjes uit een vorm?

Je kunt de ijsjes uit een vorm, zoals deze aardbeien cheesecake ijsjes of cappuccino ijsjes natuurlijk bewaren in de vorm waarin je ze maakt. Maar dit neemt vaak veel ruimte in, plus het maken van nieuwe ijsjes laat dan weer op zich wachten. Door ze per stuk luchtdicht te verpakken kun je ze bewaren en neemt het minder ruimte in. 
 
Het verpakken doe ik het liefst in cellofaan zakjes. Deze verkopen ze vaak bij de hobby spullen voor bijvoorbeeld het verpakken van kaarten. De zakjes die ik gebruik zijn erg ruim, maar door hem strak in te pakken en met een plakbandje dicht te maken werkt dit perfect. Het zakje is doorzichtig en bovendien staat het ook nog eens erg leuk wanneer je op je zelfgemaakte ijsjes trakteert! Strik met een touwtje het zakje volledig dicht en bewaar ze tot zo’n twee maanden in de vriezer.
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.