Roze koeken
Roze koeken! Best een gekke naam voor een cakeje met glazuur. Wat mij betreft is dit echt jeugdsentiment. Mijn oma had deze koeken volgens mij standaard in huis en met een glas cassis is mijn hele herinnering hieraan compleet. Hoe leuk is het dan ook ze zelf eens te maken? Het is namelijk super makkelijk! Ik maakte ze in het kader van mijn Hollandse streekbaksel challenge. Het is niet typerend voor een bepaalde streek, maar toch is het typisch Nederlands. Deze roze koeken had ik eigenlijk in juni met jullie willen delen, maar door wat technische probleempjes deel ik ze nu met jullie!
Met dit recept maak je 8 roze koeken, die wat kleiner zijn dan je in de winkel koopt. Ideaal aan deze koeken is dat je geen speciale vorm nodig hebt, maar ze gewoon in je cupcake bakvorm kan bakken! Het glazuur is op een natuurlijke manier gekleurd, namelijk met frambozen. Dit geeft naast kleur ook smaak. Nog leuker vind ik het dat deze zoete frambozen uit mijn eigen tuin kwamen.
Wat heb je nodig:
– 100 gram zachte boter
– 100 gram suiker
– 2 eieren
– 100 gram bloem
– 200 gram poedersuiker
– 8 tot 10 frambozen
Bereidingswijze
Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden Celsius. Vet dan 8 holtes van je cupcake vorm in. Ik deed dit met bakspray en zorgde met een propje keukenpapier door de holtes te gaan dat het ook in de hoekjes zat. De cakejes bak je namelijk zonder papiertjes.
Mix dan de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix hier een voor een de eieren door. Voeg dan de bloem toe en mix tot je geen bloem meer ziet. Verdeel je beslag over de 8 holtes en tik met de vorm even goed op het aanrecht zodat het beslag geen luchtbellen heeft. Bak de cakejes in 18 tot 20 minuten gaar op 170 graden Celsius.
Voor de glazuur kon ik dus frambozen uit mijn eigen tuin gebruiken. Erg gaaf al zeg ik het zelf! De roze koeken hebben namelijk een zoete roze glazuur bovenop de cake. Druk hiervoor frambozen door een fijn zeefje. De pitjes blijven dan achter waardoor je alleen het sap gebruikt en mengt met het poedersuiker. Dit geeft de kleur en de smaak.
Dip de afgekoelde cakejes in het glazuur met de bovenkant en laat dit wat uitharden. Dit duurt een paar uur. De glazuur is dan zo stevig dat je de roze koeken ook kunt stapelen.
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes, Bossche bollen, Stroopwafels, Groningse eierballen, Kozakken
15 Responses to “Roze koeken”
Hoi hoi wat zien deze roze koeken er goed uit zeg!Ik heb een zelfde soort challenge waar ik deze maand mee wil beginnen en kwam via bloglovin toevallig deze tegen, die gaan op mn lijst!
Dankje Ellouisa! Ben benieuwd wat voor recepten er in jou challenge voorbij komen!
Hoi!Ik heb ze gemaakt hoor, zie http://ellouisacooking.blogspot.nl/2015/08/roze-koeken.html?m=1
Ik had dus alleen n zakje glazuur van de oetker gebruikt omdat ik die nog had liggen,maar dat is te vloeibaar dus samen met het Frambozen sapje. Maar ze zijn heerlijk,bedankt voor je recept!
Wat leuk om te zien! Ze zien er goed uit Ellouisa!
Hoe maak je die glazuur? Dit kan ik niet in het recept vinden.
Hi Rixt, de glazuur maak je door de gezeefde frambozenpuree met het poedersuiker te mengen.
Zonder bakpoeder ?
Dat klopt, deze cakejes bevatten geen bakpoeder.
Hartelijk bedankt voor dit leuke recept! Het lijkt me erg leuk om een keer roze koeken te maken! Heeft u in uw recept gebruik gemaakt van een elektrische oven of een heteluchtoven?
Al mijn recepten bak ik in een hete lucht oven. Mocht je hier meer over willen lezen lees dan eens dit artikel
Hoi,
Vanmorgen gemaakt, alleen met “standaard” glazuur van de winkel (bij gebrek aan frambozen). Zijn heerlijk!
Bedankt voor het recept.
Goed om te horen!
Hoi Helen, ik ben benieuwd naar wat voor bloem jij gebruikt voor deze overheerlijke roze koeken. Ik ga ze zeker een keer maken. Duidelijke tekst ook!
Hi Saskia, ik heb patentbloem gebruikt.
Vanmiddag gemaakt. Ik had frambozen uit de vriezer gebruikt en dat was niet genoeg voor het glazuur kwam ik achter dus het glazuur aangelengd met water. En de cakejes waren niet zo mooi plat dus de kontjes weggesneden. Ze smaken heerlijk en het is een gemakkelijke recept.