Roze koeken

Roze koeken! Best een gekke naam voor een cakeje met glazuur. Wat mij betreft is dit echt jeugdsentiment. Mijn oma had deze koeken volgens mij standaard in huis en met een glas cassis is mijn hele herinnering hieraan compleet. Hoe leuk is het dan ook ze zelf eens te maken? Het is namelijk super makkelijk! Ik maakte ze in het kader van mijn Hollandse streekbaksel challenge. Het is niet typerend voor een bepaalde streek, maar toch is het typisch Nederlands. Deze roze koeken had ik eigenlijk in juni met jullie willen delen, maar door wat technische probleempjes deel ik ze nu met jullie!
 
Met dit recept maak je 8 roze koeken, die wat kleiner zijn dan je in de winkel koopt. Ideaal aan deze koeken is dat je geen speciale vorm nodig hebt, maar ze gewoon in je cupcake bakvorm kan bakken! Het glazuur is op een natuurlijke manier gekleurd, namelijk met frambozen. Dit geeft naast kleur ook smaak. Nog leuker vind ik het  dat deze zoete frambozen uit mijn eigen tuin kwamen.
Roze koeken | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 100 gram zachte boter
– 100 gram suiker
– 2 eieren
– 100 gram bloem
– 200 gram poedersuiker
– 8 tot 10 frambozen
 

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden Celsius. Vet dan 8 holtes van je cupcake vorm in. Ik deed dit met bakspray en zorgde met een propje keukenpapier door de holtes te gaan dat het ook in de hoekjes zat. De cakejes bak je namelijk zonder papiertjes.
 
Mix dan de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix hier een voor een de eieren door. Voeg dan de bloem toe en mix tot je geen bloem meer ziet. Verdeel je beslag over de 8 holtes en tik met de vorm even goed op het aanrecht zodat het beslag geen luchtbellen heeft. Bak de cakejes in 18 tot 20 minuten gaar op 170 graden Celsius.
 
Voor de glazuur kon ik dus frambozen uit mijn eigen tuin gebruiken. Erg gaaf al zeg ik het zelf! De roze koeken hebben namelijk een zoete roze glazuur bovenop de cake. Druk hiervoor frambozen door een fijn zeefje. De pitjes blijven dan achter waardoor je alleen het sap gebruikt en mengt met het poedersuiker. Dit geeft de kleur en de smaak.
 
Dip de afgekoelde cakejes in het glazuur met de bovenkant en laat dit wat uitharden. Dit duurt een paar uur. De glazuur is dan zo stevig dat je de roze koeken ook kunt stapelen.
 
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes, Bossche bollen, Stroopwafels, Groningse eierballen, Kozakken
Print Friendly, PDF & Email
15 Responses to “Roze koeken”
 1. ellouisa says:
  • HandmadeHelen says:
   • ellouisa says:
   • HandmadeHelen says:
 2. Rixt says:
  • HandmadeHelen says:
 3. Myriam Taes says:
 4. Jenske says:
  • HandmadeHelen says:
 5. Wendy says:
 6. Saskia says:
 7. Sylvia Van den Berg says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.