Citroen cake met glazuur
Bij het bakken van een cake gebruik ik altijd mijn basis recept, waarbij ik eerst de boter en suiker met elkaar meng. Deze cake doet dat niet… Ik vond het recept op de website van Donal Skehan, die naast zijn boeken en tv programma’s ook op youtube zijn kookvideo’s deelt, kwam ik een recept tegen waarbij alles in één keer werd gemixt. Niet alleen snel dus, maar eigenlijk nog makkelijker. Ik was dan ook erg benieuwd hoe luchtig dit zou worden!
Deze cake is echt weggelegd voor citroen lovers. Met een citroen glazuur en een heerlijke frisse citroensmaak in de cake, is dit bij uitstek het stukje cake voor in de zomer! Dit recept is dan ook een nieuwe favoriet, die ik bij een high tea zeker zou bakken ter afwisseling van al het zoete wat er meestal op tafel staat.
Wat heb je nodig:
Voor een 18cm vierkante vorm
– 115 gram boter
– 125 gram bloem
– ½ tl bakpoeder
– 115 gram suiker
– 20 ml melk
– 2 eieren maat L
– Rasp van anderhalve onbespoten citroen
Voor de decoratie
– 100 gram poedersuiker
– Rasp van een halve onbespoten citroen (ik gebruikte een zesteur voor lange sliertjes)
– Citroensap (ongeveer een theelepel)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 155 graden Celsius en bekleed de bakvorm alvast met wat bakpapier. Bij een vierkante cake knip ik het papier op maat, waarbij het papier aan de bovenkant uitsteekt, zodat je de cake goed uit de vorm kunt halen. Mocht je geen 18cm vierkante vorm hebben, vervang deze dan door eentje van 20 cm. Je cake wordt wel wat lager en heeft een paar minuten minder baktijd nodig.
Deze cake is dus een eitje om te maken. Roer alle droge ingrediënten kort met elkaar en maak dan in het midden van de kom een kuiltje. Hier kan dan de rasp, de eieren, de melk en de boter in. Mix alles met een handmixer tot een egaal beslag op de hoogste snelheid in ongeveer een minuut. Verdeel het beslag dan over de bakvorm en bak de cake in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Snij de cake in gelijke vierkantjes maar laat het strak tegen elkaar staan. Mix dan de poedersuiker met het citroensap tot een glazuur tot het yoghurt dikte heeft. Smeer dit over de bovenkant van de cake en verdeel over ieder blokje wat citroenrasp.
Eerder in de high tea recepten reeks: Blini’s met roomkaas, oreo fudge, mini tartelettes met ganache, eclairs met aardbeien vulling, Amandel rotjes en sticky toffee dadel cakejes.